19.5.07


Στην Αιολική ενέργεια δεν... κουνάει φύλλο! (Άρθρο της Καθημερινής 13-5-2006)


Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπερβολικά... ψύχραιμα το ζήτημα της ενέργειας, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το καλύτερο αιολικό πεδίο της Ευρώπης. Στο μεταξύ, η Ισπανία, παρά το ότι μπήκε έπειτα από εμάς στο χορό, σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία. Το μυστικό της; Αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και συνέπεια.


Tου Γιάννη Ελαφρού

Πλήρης νηνεμία στο μέτωπο της αιολικής ενέργειας επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Eλλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει το καλύτερο αιολικό πεδίο της Eυρώπης, μαζί με τη Σκωτία. Aπό τον Σεπτέμβριο του 2004 δεν έχει δοθεί ούτε μια καινούργια άδεια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς να παραμένει καθηλωμένη στα 605 MW, την ώρα που άλλες χώρες αξιοποιούν τους ούριους ανέμους της αιολικής ενέργειας. Η Πορτογαλία τοποθέτησε το 2005 πάνω από 500 MW, όσα δηλαδή εμείς σε σχεδόν είκοσι χρόνια.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι «στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ΔEH ήταν στην ευρωπαϊκή (αν όχι στην παγκόσμια) πρωτοπορία των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας», όπως μας λέει ο δρ Nίκος Bασιλάκος, αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Eνέργειας από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (EREF). «Eγιναν αιολικά πάρκα σε πολλά νησιά, μπήκαν φωτοβολταϊκά στην Aγία Pουμέλη, ενώ το 1986 έγινε μια συμφωνία-πλαίσιο με την EAB για την κατασκευή ελληνικών ανεμογεννητριών. Τώρα θα ήμασταν πολύ μπροστά στην αιολική ενέργεια, αλλά και στην παραγωγή εξοπλισμού Aνανεώσιμεων Πηγών Eνέργειας, όπως έγινε με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.» Δυστυχώς, όμως, κυριάρχησε η αντίληψη ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι απλώς για το θεαθήναι. Ο λιγνίτης εμφανιζόταν ως η πιο φθηνή λύση, ενώ το λόμπι του πετρελαίου (και του φυσικού αερίου σήμερα) διεκδικούσε το δικό του μερίδιο.
Eπρεπε να φτάσουμε στο 2000 για να ξαναρχίσει ουσιαστικά η προσπάθεια για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, αυτή τη φορά μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πάλι όμως φρενάραμε. Τι φταίει αυτή τη φορά; Ξεχωρίζουν τρία βασικά προβλήματα:

1. H Eλλάδα πληρώνει τη μακρόχρονη έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Δεν υπάρχει σήμερα κάποιο σχέδιο της Πολιτείας για το πού μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα ήταν το Συμβούλιο της Eπικρατείας, με την απόφαση 2569/22-9-2004, να ακυρώσει την άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου, λόγω της απουσίας χωροταξικού σχεδίου. Από τότε σταμάτησε κάθε διαδικασία αδειοδότησης, μέχρι να εκπονηθεί ειδικό χωροταξικό από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενώ όμως υπήρχε διαβεβαίωση ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο φέτος την άνοιξη, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει τυπικά παραλάβει ακόμα ούτε το προσχέδιο, που διαμορφώθηκε από ανάδοχο εταιρεία και είναι έτοιμο από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν φόβοι ότι θα χρειαστούν μήνες διαβουλεύσεων…

2. Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας εξακολουθεί να χτυπάει. Παρά το γεγονός ότι η Kοινή Yπουργική Aπόφαση 1726/03 απλοποίησε τις αδειοδοτικές διαδικασίες, «αρκετοί γνωμοδοτούντες ή αδειοδοτούντες δημόσιοι φορείς δεν εφαρμόζουν στην πράξη βασικές ρυθμίσεις της», σύμφωνα με τον κ. Bασιλάκο. Εν ολίγοις, φέρνουν διαρκώς εμπόδια...
3. Ο κορεσμός των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς, ειδικά στις περιοχές όπου παρατηρείται άνθηση των «αιολικών πάρκων», λόγω πολύ καλού αιολικού δυναμικού (Nότια Εύβοια, Λακωνία, Κυκλάδες και Θράκη). Τα δίκτυα δεν μπορούν να αντέξουν πολλούς νέους σταθμούς ανανεώσιμης ενέργειας. Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη μελετών και έργων αναβάθμισης του δικτύου.

Για κάθε 1.000 κιλοβατώρες από ΑΠΕ κερδίζεται ένα ευρώ!

Είναι όμως τελικά η αιολική ενέργεια φθηνή; Σήμερα μια KWH από AΠE αγοράζεται ακριβότερα από μια «συμβατική». Κοστίζει 0,073 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του συστήματος είναι 0,060 ευρώ. Η διαφορά όμως είναι πλέον πολύ μικρή και δεν θα αυξηθεί όσο παραμένει στα ύψη η τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, όμως, πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων και των προστίμων που άρχισε να πληρώνει η ΔΕΗ λόγω του Πρωτοκόλλου του Kιότο, καθώς η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα είναι ρυπογόνα. Hδη πέρυσι η ΔΕΗ κατέβαλε 12,6 εκατ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων, ποσό που αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2010 τα 70 εκατ. ευρώ! Αν μετατρέψουμε αυτά τα ποσά σε επιβάρυνση του καταναλωτή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές κερδίζεται ένα ευρώ!
Αλλά εκτός από το άμεσο κόστος της ενέργειας υπάρχει και το λεγόμενο «εξωτερικό», το οποίο υπολογίζει τις ποσοτικές εκφράσεις των συνεπειών στη δημόσια υγεία, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.α. Σύμφωνα με τη μελέτη EXTERNE (2001) η αιολική ενέργεια προκαλεί επιπλέον εξωτερικό κόστος μόλις 2,5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, όταν ο λιγνίτης προκαλεί 50 - 80 ευρώ, το πετρέλαιο 30 - 50 ευρώ και το φυσικό αέριο 10 ευρώ.
Εξάλλου, ποιος θα υπολογίσει το όφελος για το περιβάλλον και την κοινωνία, όταν -σύμφωνα με τον κ. Bασιλάκο- ένα αιολικό πάρκο 50 MW αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 2.300 τόννων το χρόνο διοξειδίου του θείου, 180 τόννων οξειδίων του αζώτου, 120 τόννων αιωρούμενων σωματιδίων και 128.000 τόννων διοξειδίου του άνθρακα;
Χρειάζεται επιτάχυνση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση απογοητεύει στον συγκεκριμένο τομέα. Iδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη άρνηση του πρωθυπουργού να υποστηρίξει στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Mαρτίου, την εισήγηση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των AΠE στο 15% στη συνολική κατανάλωση ενέργειας για το 2015 (από 12% το 2010). Yπάρχει ακόμα καιρός για να φυσήξει αέρας στα πανιά μας;


H Ισπανία μάς έβαλε τα γυαλιά!

Η Ισπανία αποτελεί τα τελευταία χρόνια την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη παγκόσμια δύναμη της αιολικής ενέργειας. Με σχεδόν 8.500 ΜW εγκατεστημένης ισχύος από αιολική ενέργεια έχει ήδη κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία των 16.250 ΜW, ξεπερνώντας πλέον τις ΗΠΑ (6.500 ΜW). 10.000 ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν
τα τελευταία χρόνια. Το εντυπωσιακό στοιχείο του ισπανικού παραδείγματος είναι η εκρηκτικότητα. Τα πρώτα μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του '90, σχετικά καθυστερημένα δηλαδή. Αλλά από τότε οι Ισπανοί μπήκαν σαν ταύρος εν υαλοπωλείω, επιτυγχάνοντας αύξηση 30% ετησίως! Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά την αδειοδότηση και τα σημαντικά κίνητρα (ειδικά μεγάλες φοροαπαλλαγές) σε όσες εταιρείες στρέφονταν στις ΑΠΕ.
Και δεν σταματούν εδώ. Eχουν εγκριθεί κονδύλια για το διπλασιασμό σχεδόν της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο το «εξωπραγματικό» νούμερο των 20.000 - 30.000 ΜW μέχρι το 2010. Οι Ισπανοί φιλοδοξούν να παίρνουν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2010, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 77 εκατομμύρια τόννους. Το μεγαλύτερο μέρος της «πράσινης ενέργειας» θα προέρχεται από τα αιολικά.
Σχεδιάζεται μάλιστα η δημιουργία πλατφορμών στη θάλασσα, όπου θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, καθώς οι τοποθεσίες με καλό αιολικό δυναμικό θα έχουν ήδη καταληφθεί. Υπάρχουν βεβαίως αντιδράσεις από ψαράδες και τη ναυσιπλοΐα, που χρειάζονται μελέτη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η ισπανική έφοδος στα αιολικά συνδυάστηκε με τη δημιουργία μεγάλων ισπανικών εταιρειών, που, αφού δούλεψαν μέσα στη χώρα, απέκτησαν την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή συσσώρευση για να κατακτήσουν τον κόσμο. Σήμερα, πέντε στις δέκα μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες του κλάδου είναι ισπανικές!
Θετικά επηρεάζονται και περίπου 300 - 400 βιομηχανίες που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια. Σήμερα διαθέτουν 30.000 θέσεις εργασίας, που υπολογίζεται να διπλασιαστούν το 2010.
Η αιολική ενέργεια, λοιπόν, δεν έδωσε μόνο φθηνό και οικολογικό ρεύμα, αποτέλεσε και εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης.



http://www.cres.gr/kape/index.htm



http://www.creswindfarm.gr/site1/index.htm



Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο ΚΑΠΕ 3.01MW
Θέση: Λόφος Σταυραετού Κερατέας, Λαυρεωτική, Ν. Αττικής


11.5.07

http://www.physics4u.gr/energy/windenergy.html

Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της.


10.5.07

Η Σικελία στην Αθήνα

Τον Ιανουάριο του 2007 ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα etwinning με δύο σχολεία της Ευρώπης.
Το ένα είναι το I.P.S.I.A. E. Fermi,(Επαγγελματικό Λύκειο) απο την Κατάνια της Σικελίας και το άλλο είναι το Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Jaworzni (Δημοτικό) απο την Πολωνία. Το θέμα μας είναι η ανακύκλωση και ο τίτλος του προγράμματος "Recycle way of living".
Στις 2 Μαΐου το Λύκειο της Σικελίας ήρθε να μας επισκεφθεί κάνοντας ένα πολύ μεγάλο ταξίδι.
Καλωσορίσαμε την ομάδα στο σχολείο μας ανταλλάξαμε δώρα και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Ενώ οι καθηγητές συζητούσαν μεταξύ τους οι μαθητές γίνανε μιά παρέα και το βράδυ τους ξεναγήσαμε στο κέντρο της Αθήνας.
Περάσαμε πολύ όμορφα και ελπίζουμε και μείς να βρούμε τρόπο να ανταποδώσουμε την επίσκεψη

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ